
Relatiemanager bij Open Dutch Fiber.
Facts
Achtergrond: organisatie, sector en aanleiding opdracht
Open Dutch Fiber is een organisatie in de telecommarkt die zicht richt op het aanleggen en beheren van een glasvezelnetwerk. De organisatie heeft als doelstelling om de resterende, voornamelijk stedelijke gebieden, in Nederland van een eigen glasvezelnetwerk te voorzien. Hierbij worden zoveel mogelijk providers op toegelaten om aantrekkelijk te zijn voor de consument.
In de rol als relatiemanager beheer ik een portfolio aan pandeigenaren. Dit kunnen woningcorporaties alsook vastgoedeigenaren zijn. In mijn rol maak ik afspraken met deze stakeholders, leg deze afspraken contractueel vast en zie ik toe op naleving van kwaliteitseisen/werkafspraken.
Inzicht: probleemstelling en risico’s
De organisatie is zeer veranderlijk, waarbij de focus telkens wordt verlegd naar de volgende fase in de uitrol van glasvezel. Het begint met de aanleg van infrastructuur in de gemeentelijke gronden, opgevolgd door de huisaansluitingen.
Voor de huisaansluitingen is toestemming nodig van pandeigenaren. De snelheid waarmee ODF wil aanleggen kent een grote vraag naar toestemmingen. Kwaliteit en bewustzijn van stakeholders en hun belangen staan onder druk.
Risico’s zijn:
- Pandeigenaren hebben een andere kijk op glasvezel en hebben andere belangen en prioriteiten.
- Pandeigenaren willen één aanspreekpunt, hebben behoefte aan uitleg/ontzorging en willen controle op kwaliteit.
- Organisatie breed heb ik gekeken naar de tegenstrijdig interne belangen per afdeling en hun dagelijkse werkzaamheden en uitdagingen.
Executie: aanpak en uitvoering
Aanpak:
Stap 1: Data ophalen en filteren van pandeigenaren om de juiste inzichten te krijgen in aantallen panden die ODF wil aansluiten.
Stap 2: Onderhandelingen starten qua samenwerking en werkafspraken maken. Extra nadruk leggen op belangen van pandeigenaren en flexibel zijn om win-win situaties te bevorderen.
Stap 3: Borging van afspraken, zodat iedereen die het aangaat op de hoogte is.
Stap 4: toezicht houden op de uitvoering en kwaliteit. Inspringen als er bijgestuurd moet worden.
Uitvoering:
- Intern veel meegekeken bij verschillende afdelingen en hun belangen.
- Meegegaan naar de bouwlocaties om te zien hoe aannemers ter plekke werken.
- Suggesties gedaan om werkafspraken en contractuele afspraken te vereenvoudigen en hier met de betreffende managers (projectmanagers, IT, backoffice en legal) mee gediscussieerd.
Resultaat: eenvoud
- Periodieke overleggen teruggedrongen naar relevantie. Niet overleggen om het overleggen, maar wanneer daar aanleiding voor is.
- Samenwerkingsovereenkomsten vereenvoudigd, waarbij overbodige bepalingen zijn geschrapt en opertionele punten de leidraad werden.
- Meegeholpen bij de implementatie van een nieuw systeem waarbij alle partijen (pandeigenaren, aannemers en ODF) in werken.
- Meer inzicht gecreëerd op strategisch niveau welke scenario’s en risico’s zich voordoen in werkgebieden en welke pandeigenaren daarbij betrokken zijn.
#factbuilders
Wij helpen jou meer rendement uit je werkzaamheden te halen.

Andere artikelen
#factbuilders
Wij helpen jou meer rendement uit je werkzaamheden te halen.
